miercuri, 21 septembrie 2011

Oltenia vs. Germania: de ce e zaibarul mai acru uneori


...pentru ca daca un oltean de pe valea pe care ai via nu mai are rabdare si trece la cules cu gandul la orgia bahica ce-l asteapta, trebuie musai sa o culegi si tu. O vie lasata printre ultimele e garantat culeasa de ceilalti olteni pana la ultimul bob.

Ajungi sa culegi strugurii necopti. De-aia zaibarul e uneori mai acru.

Ce amestec are Germania aci? Pai si la ei se intampla la fel.

De unde vine cuvantul "smecher"

Defapt, legatura dintre Germania, Oltenia si vin e una foarte veche. Asa s-a nascut unul dintre cele mai de succes cuvinte romanesti - smecher etimologie. Numai ca dex0nlain traduce prost cuvantul german "schmecker" cu sensul de "persoana cu gust rafinat". Mai aproape de adevar e "degustator", pentru ca d-acolo vine varianta romaneasca.


Pe scurt, "pe timpuri", nemtii veneau in sudul Romaniei sa cumpere vin bun si ieftin. O treaba de succes care pana la urma i-a indemnat pe olteni sa boteze vinul. Usor, usor, pana neamtul si-a dat seama ca furnizorul ii da jumate vin jumate apa.

Ca sa nu-si mai ia teapa, neamtul a schimbat foaia si si-a luat dupa el de-acasa un schmecker, un degustator de vin.

E, nu toti nemtii au aplicat la solutia asta. Asa ca, la data stabilita oltenii stateau calare pe poarta in asteptarea musteriului german. Daca la primul dintre ei, cumparatoru scotea arma secreta la inaintare si-l prindea cu ocaua mica, incepea raspandirea vestii proaste, din poarta in poarta: Ba, bagati-l p-ala bun c-a venit neamtu cu smecheru' dupa el.

De-aia smecher inseamna unul pe care-l apreciezi. Sau unul de care sa-ti fie frica.