joi, 1 septembrie 2011

Lie, ciocarlie: Impresionanta poveste a Mariei Lataretu


  • De Maria Lataretu am auzit de la bunicii mei din Oltenia. Dar nu oricum, ca de cea mai mare cantareata de muzica populara care a existat. "Latareata" era pusa de-o parte. Ii stiu muzica. Dar tragica ei poveste, greu de aflat la vremea asta, am gasit-o intr-un comentariu pe Youtube la "Lie, ciocarlie" (chiar la videoclipul de mai sus).


    Curand dupa ce s-a maritat, a ramas grea, si a nascut primul baiat: Gica. Spunea Maria Lataretu ca era atat de frumos, ca erau topiti dupa el.

    A murit la doi ani si jumatate, pentru ca a racit si nu erau pe vremea aceea medicamente la sat.

  • Apoi, l-au avut pe barbatul meu, Ion. Apoi, o fetita, Mariuca, ce ii mostenea vocea si talentul, dar care a murit la sase ani, muscata rau de un caine. S-a intamplat acolo, la Lelesti, unde Maria si Tica isi lasau copiii in grija soacrei, cat ei cantau la Targu Jiu si, mai apoi, la Bucuresti (vorbim de anii '30, pana in razboi)

  • . Au urmat doua fetite gemene, moarte si ele la un an si jumatate, tot din lipsa de medicamente. Iar ultimul, un baietel, mort la trei zile dupa ce venise pe lume, a fost nascut la o nunta, unde Maria se dusese sa cante.

  • S-a impiedicat de un ciot, a cazut si a avut o nastere prematura. Pe urma, a pierdut doua case: una, la Bucuresti, pe care i-a facut-o una cu pamantul bombardamentul americanilor, si una la Targu Jiu, pe care si-a construit-o cu mare truda si sacrificii, vanzandu-si pretioasele costume populare lucrate cu mana ei, dar in care n-a locuit nici un ceas, pentru ca au venit comunistii si i-au nationalizat-o.


    Melodia a fost preluata mai tarziu si "cumintita" de Maria Ciobanu. O versiune foarte reusita artistic, in care s-a si consacrat. Dar din care au iesit aspectele dure are vietii celeilalte Marii. Versiunea Mariei Ciobanu e cantata acum de Vitas , sau Andra, sau Traistariu , sau (surprinzator de frumusel) de Andreea Banica





Un comentariu:

Admin spunea...

Povestea celebrei Maria Lataretu este cu adevarat emotionanta dar in acelasi timp este si o adevarata lectie de viata. Faptul ca a trecut prin pierderea celor 5 copii, plecarea sotului pe front si vestea ca acesta ar fi decedat, pierderea celor doua locuinte trebuie sa ne dea de gandit, mai ales in momentele dificile ale vietii, atunci cand totul ni se pare pierdut. Cred ca ar trebui sa ne gandim ca acestea sunt adevaratele tragedii nu micile suparari prin care trecem in viata de zi cu zi.

Mai multe informatii despre marea noastra cantareata de muzica populara puteti gasi accesand: http://www.muzicafolclorica.com/2011/09/maria-lataretu.html . Alaturi de o scurta biografie veti gasi si un documentar realizat de Viorel Ilisoi si doua colaje cu cele mai cunoscute cantece ale interpretei din care nu lipsesc celebrele: "Lie, Ciocarlie" si "Ma uitai, la Rasarit" - una dintre cele mai deosebite doine populare romanesti. Daca doriti puteti adauga in cadrul articolului dvs. un link catre pagina mentionata mai sus.

Cu stima si deosebit respect,
S. Stefan