miercuri, 21 septembrie 2011

Oltenia vs. Germania: de ce e zaibarul mai acru uneori


...pentru ca daca un oltean de pe valea pe care ai via nu mai are rabdare si trece la cules cu gandul la orgia bahica ce-l asteapta, trebuie musai sa o culegi si tu. O vie lasata printre ultimele e garantat culeasa de ceilalti olteni pana la ultimul bob.

Ajungi sa culegi strugurii necopti. De-aia zaibarul e uneori mai acru.

Ce amestec are Germania aci? Pai si la ei se intampla la fel.

De unde vine cuvantul "smecher"

Defapt, legatura dintre Germania, Oltenia si vin e una foarte veche. Asa s-a nascut unul dintre cele mai de succes cuvinte romanesti - smecher etimologie. Numai ca dex0nlain traduce prost cuvantul german "schmecker" cu sensul de "persoana cu gust rafinat". Mai aproape de adevar e "degustator", pentru ca d-acolo vine varianta romaneasca.


Pe scurt, "pe timpuri", nemtii veneau in sudul Romaniei sa cumpere vin bun si ieftin. O treaba de succes care pana la urma i-a indemnat pe olteni sa boteze vinul. Usor, usor, pana neamtul si-a dat seama ca furnizorul ii da jumate vin jumate apa.

Ca sa nu-si mai ia teapa, neamtul a schimbat foaia si si-a luat dupa el de-acasa un schmecker, un degustator de vin.

E, nu toti nemtii au aplicat la solutia asta. Asa ca, la data stabilita oltenii stateau calare pe poarta in asteptarea musteriului german. Daca la primul dintre ei, cumparatoru scotea arma secreta la inaintare si-l prindea cu ocaua mica, incepea raspandirea vestii proaste, din poarta in poarta: Ba, bagati-l p-ala bun c-a venit neamtu cu smecheru' dupa el.

De-aia smecher inseamna unul pe care-l apreciezi. Sau unul de care sa-ti fie frica.

marți, 20 septembrie 2011

Lumea, in 20 de secunde, pe 20 septembrie 2011


Marea economie italiana a primit downgrade de la S&P. Premierul Berlusconi face orgii cu romance.
Tari in curs de dezvoltare ca, Brazilia si India, strang bani ca sa salveze tari europene dezvoltate, ca Spania sau Grecia.
Francezii isi dau seama abia acum ca au o mare problema cu alcoolismul in randul tinerilor. Si ca aia beau ca sa bea mult nu ca sa socializeze.
Nemtii isi scot banii din bancile franceze. Si petrec zorii unui nou Reich la Oktoberfest. S-a deschis azi si Oktoberfestu romanesc. In curtea hotelului (de 5 stele) Radisson Blu (hahahahahahahahahahahahaha)
SUA a votat ca gay-ii si lesbienele pot face parte din US Army. Penurie de carne de tun. Probabil ca prefera sa bea decat sa-si admire intestinele prin dealurile Afganistanului.
Primul presedinte negru din istoria Americii pierde rapid din popularitatea bolnava de acum doi ani.
Parca ieri, un grec si-a dat foc in strada ca n-a primit reesalonare la un credit in euro. Toti grecii se pregatesc de referendum pentru revenirea la drahma.
La Bucuresti se lanseaza cu surle si trambite ultimul racnet de Ferrari.
In Australia a venit primavara.


miercuri, 7 septembrie 2011

Basescu si meciul (AP)


Basescu se pregateste sa urmareasca meciul de inaugurare a stadionului National Arena, Romania - Franta, alaturi de supusa lui sotie, Maria. De dupa colt, se aude urmatoarea "dezbatere" a presedintelui

TB: Ceee frumoos. Superb, as spune daca nu era ctitoria dinţosului de Oprescu. Manca-l-ar lupii de mare. Hă hă hă hă.

MB:(sfioasa)...

TB: Aha! Imnul României! Na, na, na...acuma vine, Maria, versul meu preferat. Ce-mi place dom'le. Hâă hâă..uu un sange de ro maaaan...

TB:...Hait! Futu-ti gura ma-tii! Unde e ma gunoiule versul cu Traian??

TB: Ai vazut ma Maria ce agresiv a fost tiganu asta imputit?

MB:(sfioasa)....

(In acelasi timp, pe un fir rosu, Dintosu se hahaia cu ferefeii la telefon. SO: Muie! V-am zis io! Bagabontilor. Moare chioru hahahahahaha)

Incepe meciul

TB: Ce ma? Jucam cu Franta?? Cu ungurul ala jidan de Sarkozy. F*-l in urechile alea mari. Mi-a dat un cap in gura cu şengăn ca nu i-am recunoscut io Kosovo. Sa traga el sfori dup-aia cu Harcovu. Imi bag in el de meci. Nu ne bate Piticu.

TB: (nu se uita la meci. bea si injura)

Fluier final

TB: Tu'ti spaga ma-tii Oprisene...

joi, 1 septembrie 2011

Lie, ciocarlie: Impresionanta poveste a Mariei Lataretu


  • De Maria Lataretu am auzit de la bunicii mei din Oltenia. Dar nu oricum, ca de cea mai mare cantareata de muzica populara care a existat. "Latareata" era pusa de-o parte. Ii stiu muzica. Dar tragica ei poveste, greu de aflat la vremea asta, am gasit-o intr-un comentariu pe Youtube la "Lie, ciocarlie" (chiar la videoclipul de mai sus).


    Curand dupa ce s-a maritat, a ramas grea, si a nascut primul baiat: Gica. Spunea Maria Lataretu ca era atat de frumos, ca erau topiti dupa el.

    A murit la doi ani si jumatate, pentru ca a racit si nu erau pe vremea aceea medicamente la sat.

  • Apoi, l-au avut pe barbatul meu, Ion. Apoi, o fetita, Mariuca, ce ii mostenea vocea si talentul, dar care a murit la sase ani, muscata rau de un caine. S-a intamplat acolo, la Lelesti, unde Maria si Tica isi lasau copiii in grija soacrei, cat ei cantau la Targu Jiu si, mai apoi, la Bucuresti (vorbim de anii '30, pana in razboi)

  • . Au urmat doua fetite gemene, moarte si ele la un an si jumatate, tot din lipsa de medicamente. Iar ultimul, un baietel, mort la trei zile dupa ce venise pe lume, a fost nascut la o nunta, unde Maria se dusese sa cante.

  • S-a impiedicat de un ciot, a cazut si a avut o nastere prematura. Pe urma, a pierdut doua case: una, la Bucuresti, pe care i-a facut-o una cu pamantul bombardamentul americanilor, si una la Targu Jiu, pe care si-a construit-o cu mare truda si sacrificii, vanzandu-si pretioasele costume populare lucrate cu mana ei, dar in care n-a locuit nici un ceas, pentru ca au venit comunistii si i-au nationalizat-o.


    Melodia a fost preluata mai tarziu si "cumintita" de Maria Ciobanu. O versiune foarte reusita artistic, in care s-a si consacrat. Dar din care au iesit aspectele dure are vietii celeilalte Marii. Versiunea Mariei Ciobanu e cantata acum de Vitas , sau Andra, sau Traistariu , sau (surprinzator de frumusel) de Andreea Banica